In het voorjaar beginnen we allemaal weer zin te krijgen in de zomervakantie. Iedereen wil graag een geweldige, ontspannen en onbezorgde vakantie meemaken. Het begint met de voorbereiding. Eerst natuurlijk de voorpret van het plannen maken, en uiteindelijk gaan de voorbereidingen verder met het inpakken. Alles wat nodig is moet mee, maar liefst zo min mogelijk overbodige ballast.
Binnen ons huishouden hoort een scherpe schaar en een aantal rollen tape al jarenlang bij de standaarduitrusting van noodzakelijke vakantiespullen. Een ongelukje zit in het spreekwoordelijke kleine hoekje en op onbekend terrein zijn er daar veel van.
Afgelopen jaar waren we, vlak voordat we zouden vertrekken, druk bezig met de laatste dingen die geregeld moesten worden. Mijn partner was alvast de auto aan het inladen en ik deed de laatst klusjes in en rond het huis. Terwijl ik bezig was, hoorde ik plotseling een donderend geraas in de gang. Het klonk alsof er iets instortte! Geschrokken rende ik de gang in, struikelde daar bijna over de inhoud van mijn koffer, en vond mijn echtgenoot te midden van de ravage. Zijn gezicht bleek en van pijn verwrongen, zijn hand nog tussen de spijlen van de trap.
De hulpverlener in me begon meteen met het inventariseren van de schade. Hij was gelukkig goed aanspreekbaar, er leek geen onmiddellijke reden om 112 te bellen en hij had er vertrouwen in om overeind te komen. Nog wat nabevend van de schrik probeerde hij zijn voeten en benen uit, maar het werd steeds duidelijker dat hij alleen schade had opgelopen aan zijn pols en hand. Na een aantal testen leek het mij niet nodig om de huisartsenpost in te schakelen. Er leek niets gebroken, hij kon alles bewegen, maar bewegen was wel pijnlijk en de pols begon zienderogen op te zwellen.
Na ruim een decennium ervaring met Medical Taping, weet ik dat de zwelling vaak de grootste pijnveroorzaker is en dat door de zwelling bewegingen moelijker worden. Daardoor wordt het ook ingewikkelder om echt vast te stellen wat het letsel nu eigenlijk is. Een goede lymftape aanleggen leek me daarom de eerste prioriteit.
Nog terwijl ik bezig ben om mijn lymftape constructie te vervolmaken, keek hij me ongelovig aan en zei verbaasd: “Dit voelt goed!”
Hoewel hij al jaren mijn trouwste supporter is, geloofde hij nog steeds niet écht dat een goede lymftape de beste behandeling is na een trauma. Niet zo raar eigenlijk. Op elke EHBO of aanverwante cursus werd hem geleerd dat in dit soort situaties meteen gekoeld zou moeten worden.
Na een minuut of tien was ik klaar met tapen en namen we de tijd om even van de schrik te bekomen met een kopje koffie. Na een half uurtje waarin hij regelmatig zijn pols en hand bleef bewegen, zei hij: “OK, dat voelt weer een stuk een stuk beter! Laten we maar verder gaan met wat we van plan waren”.
Toen we uiteindelijk helemaal ingepakt waren voor vertrek, wilde hij rijden. Voor alle zekerheid deed ik dat toch zelf maar. Na de gebruikelijk twee uurtjes volgde de wisseling. Het ging prima! Lachend gaf hij toe dat het overtuigend is geweest. Lymftapen werkt na zo’n trauma inderdaad veel beter en veel sneller dan welke andere methode ook!
De tapeconstructie op de foto is later 2 jaar gemaakt en niet direct na het ongeval.
(We hadden wat anders aan het hoofd op dat moment.)
Heeft u ook een verhaal waarbij uw tapekennis het verschil maakte en wilt u deze ervaring delen? Stuur ons uw verhaal, zodat meer dan 1000 collega’s er misschien hun voordeel mee kunnen doen!
Het mooiste verhaal van de komende twee maanden belonen we met het boek “Lymftapen – Theorie, techniek en praktijk” van Josya Sijmonsma.
Uw verhaal insturen kan via info@fysionair.nl
Eerstvolgende Medical Taping Concept basis cursussen:
12 en 13 juni te Assen
16 en 30 juni te Houten
7 en 8 juli te Dordrecht
7 en 8 juli te Leeuwarden
8 en 9 juli te Apeldoorn
Meer informatie of inschrijven? klik hier
Eerstvolgende Gewrichtstherapie cursussen module heup:
17 en 24 juni te Emmen
22 en 23 juni te Duiven
Meer informatie of inschrijven? klik hier
De volgende nieuwsbrief boordevol handige vakantietips!