Wat is het verschil tussen de Dorn methode en de Sijmoves gewrichtstherapie methode?

Er komen regelmatig vragen bij ons binnen via de email of de website. Soms vakinhoudelijk soms over de cursussen die wij organiseren en soms ook een combinatie daarvan.
Josya Sijmonsma geeft altijd de vakinhoudelijke antwoorden!
Een enkele keer kan het voorkomen dat het wat langer duurt voordat er geantwoord wordt, maar dat komt omdat ze dan druk bezig is met lesgeven.

Hieronder een meer gestelde vraag namelijk: wat is het verschil tussen de Dorn methode en De Sijmoves gewrichtstherapie.

Bericht:
Hallo,

-Kunt u mij het verschil uitleggen tussen de methode van Dorn en de sijmoves methode?

-Zijn er instellingen die deze methode richting het zuiden van Nederland verzorgen?

Met vriendelijke groet,
anoniem

Hallo anoniem,

De Dorn methode en de Sijmoves gewrichtstherapie zijn eigenlijk niet goed vergelijkbaar.
De Sijmoves gewrichtstherapie is gebaseerd op onderzoek en behandeling van gewrichten zoals dat binnen de fysiotherapie ook wordt gebruikt. Hierbij wordt het gewricht heel gericht onderzocht en getest. Het is daarmee een verdieping van het functie onderzoek zoals binnen de sportverzorging wordt geleerd.
Binnen een module komen alle relevante gewrichten aan bod, denk daarbij ook aan de kleinere gewrichten zoals het AC-gewricht en het SC-gewricht in de schoudermodule, of alle handwortel en voetwortel gewrichtjes in die respectievelijke modules.

De Dorn methode is vrij sterk gericht op beenlengteverschillen. Uiteraard zijn beenlengteverschillen ook een onderdeel van de Sijmoves gewrichtstherapie (met name in de module 'Heup & Bekkengordel') maar in deze module wordt ook helder uitgelegd wat het verschil is tussen anatomische en functionele beenlengte verschillen, hoe je dat kunt vaststellen met testen, en de verschillende benadering bij een anatomisch beenlengteverschil of een functioneel beenlengte verschil.  

De Dorn methode is nogal verwant aan massagemethodes, de Sijmoves gewrichtstherapie is dat niet. Bij de Sijmoves gewrichtstherapie worden specifieke handgrepen geleerd om het gewricht zelf te onderzoeken en behandelen. De zogenaamde weke delen om het gewricht heen (dus alles wat niet bot is) spelen hierbij natuurlijk wel een rol, maar worden niet direct behandeld.

Deze (en andere) verschillen zorgen ook voor een verschillende opleidingsduur. De zes modules van de Sijmoves methode duren elk twee dagen, dus 12 dagen in totaal. Hierbij is het wel zo, dat je kunt kiezen voor precies die modules waar de meeste belangstelling naar uitgaat, je hoeft dus niet alle modules te volgen. Na elke tweedaagse module kun je het geleerde meteen in de praktijk toepassen.
(Voor 2 modules, namelijk 'Schouder & Schoudergordel' en 'Wervelkolom & Thorax' geldt wel dat er eerst een andere module moet zijn gevolgd.)

Momenteel geven we de cursussen in Houten, Emmen, Kampen, Almelo en Capelle aan de IJssel. De data voor Almelo en Capelle worden binnenkort bekend gemaakt.
Het meest zuidelijk zijn dus Houten en Capelle.
Wij geven overigens ook cursussen op een gewenste locatie, als er een groep van minimaal 10 deelnemers is.

Ik hoop dat ik je vragen hiermee heb kunnen beantwoorden? Mocht je meer willen weten of nog vragen hebben, dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,

Josya Sijmonsma

We hebben ons cursusaanbod een beetje aangepast.
Alle modules gewrichtstherapie zijn nu gegroepeerd in een volgens ons logische opbouw.
En geheel uniek in Nederland bieden we nu de cursus Medical Taping Compleet aan. 

Alle tapetechnieken in drie dagen!.

Meer informatie:https://www.fysionair.nl/cursussen/