FAQ

Volgens mijn trainer is de tape ook een soort doping. Is dat zo?

deze gedachte wordt de laatste jaren vaker gehoord. Het lijkt voort te komen uit een onjuist begrip van de werking van activerende myo-fasciale tapes. Bij Technieken is beschreven dat met myo-feedback apparatuur alleen een significant verschil kan worden gemeten bij spieren met een bepaalde aandoening, maar bij gezond spierweefsel niet.
Het is dus een onjuiste veronderstelling dat een gezonde spier, onder normale omstandigheden, meer kracht zou kunnen leveren onder invloed van Medical Taping. Naar de mening van Fysionair kan Medical Taping dus ook niet gezien worden als doping.

Zitten er toegevoegde stoffen in de tape?

nee, de tapes van hoge kwaliteit die nu op de markt zijn, zijn gemaakt van zuiver katoen met ingevlochten elastische vezels, waar geen extra stoffen aan zijn toegevoegd. De werkzaamheid berust uitsluitend op de verhouding tussen de elasticiteit van de tape en de elasticiteit van de huid.
Helaas komen er de laatste jaren steeds meer merken tape op de markt waarvan niet met zekerheid gezegd kan worden of de fabrikant dit principe is blijven hanteren.

Kan Medical Taping worden toegepast bij een pleisterallergie?

Ja, meestal wel. Bij een goede tape van hoge kwaliteit wordt gebruik gemaakt van een speciale lijmlaag, die in het algemeen ook goed verdragen wordt door mensen met een pleisterallergie.
Er zitten echter wel wat kleine verschillen tussen de diverse merken tape. Het kan in de praktijk gebeuren dat een cliënt toch wat sterker reageert op een bepaald merk tape. Dat ligt vaak niet aan de kwaliteit van de tape of de kwaliteit van de lijmlaag, want dat komt bij de goede tapes redelijk met elkaar overeen.
De ene lijmlaag kan echter wel wat massiever zijn toegepast dan de andere, wat een reden kan zijn voor een iets sterkere huidreactie. Ook een gering verschil in het doek of de dikte van de tape lijkt bij verschillende cliënten soms een verschillende reactie uit te lokken.
In de praktijk is dit vaak pragmatisch op te lossen door te wisselen naar een ander merk tape met een hoge kwaliteit.

Worden problemen niet eerder gemaskeerd door de tape?

nee, in principe niet. De bedoeling van een tape behandeling is, dat het evenwicht binnen een bewegingsketen wordt hersteld. Als dat lukt, blijven de lichaamseigen waarschuwingssignalen (bijvoorbeeld pijn of discomfort) uit. Als bewegen en functioneren zonder deze waarschuwingssignalen mogelijk is, mag ervan worden uitgegaan dat de balans inderdaad is hersteld en niet alleen gemaskeerd.
Natuurlijk geldt dit niet zolang iemand medicatie zoals pijnstillers blijft gebruiken. Pijnstillers maskeren het probleem namelijk wel!

Volgens mijn therapeut moet na een paar dagen tape de huid eerst ‘rusten’, is dat zo?

dat ligt vooral aan de kwaliteit van de tape waarmee wordt gewerkt en het materiaal wat de behandelaar verder nog toevoegt. Als er een goede kwaliteit tape gekozen is, en de behandelaar gebruikt geen extra materiaal zoals kleef-spray, wordt er gewerkt met huidvriendelijk materiaal en is deze pauze volkomen overbodig.

Waarom zijn er zoveel kleuren tape?

aanvankelijk kwamen de verschillende kleuren tape voort uit gedachten vanuit de kleurentherapie, waarbij kleuren meer activerend of juist meer ontspannend kunnen zijn. Rood en oranje worden als meer activerende kleuren gezien, blauw en groen als meer ontspannende kleuren.
Tegenwoordig komen de meeste kleuren echter voort uit de wens van de consument om bijvoorbeeld in de clubkleuren te kunnen tapen.

kan ik het verschil zien tussen ‘goede’ en ‘slechte’ tape?

dat is inderdaad niet altijd eenvoudig. Natuurlijk kan getest worden op de kern-eigenschappen van de tape. Zit het met 10% voorspanning op het papier? Rekt het inderdaad ongeveer tot 140%? Als de tape een paar keer maximaal op rek is gebracht, veert het materiaal dan nog terug naar de oorspronkelijke lengte? Is de lijmlaag voldoende krachtig, maar niet te massief? Rafelt het doek snel?
De meeste tapes van slechte kwaliteit zullen deze testen niet doorstaan.

Wat zijn de kwalitatief goede merken tape?

omdat handelaren in tape soms wisselen van producent, kunnen sommige merken tape in de loop van de tijd ook wisselen in kwaliteit.
De merken tape waar Fysionair momenteel achter kan staan, zijn: Textape, Nasara, Dream-K, K-active en Curetape (classic).

Volg ons op en/of abonneer u op onze nieuwsbrief.