Indicaties

Uit de beschrijving van de werking van Medical Taping  en de beschrijving van Medical Taping die bij de praktijk al gegeven is, mag al duidelijk geworden zijn dat het toepassingsgebied van deze methode enorm uitgebreid is.

Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Verstuikte enkel, zweepslag (spierscheur), tenniselleboog, golfelleboog, hielspoor, artrose klachten, bekkeninstabiliteit, frozen shoulder, bloeduitstortingen, zwellingen na een operatie of een ongeluk, littekens, runners knee, gekneusde ribben, achillespeesklachten, nachtkramp, restless legs, menstruatiepijn, hooikoorts etc.

In het Medical Taping Concept Manual wat door Josya Sijmonsma geschreven is, staan meer dan 100 verschillende  indicaties beschreven.

Contra indicaties

Omdat er met Medical Taping reflexen in gang gezet kunnen worden die invloed hebben op allerlei lichaamsprocessen, is de enige echte absolute contra-indicatie het onoordeelkundig toepassen van deze methode. Het is tenslotte ook mogelijk om problemen te creëren met tape.

Binnen de vaktaal geldt dat eigenlijk niet als een contra indicatie, want therapeutisch handelen door een professional mag nooit onoordeelkundig zijn. Maar Medical Taping ziet er bedrieglijk eenvoudig uit en de laatste jaren zijn er steeds meer prijs stuntende winkelketens die een elastische tape aanbieden van zeer slechte kwaliteit. Zo op het oog zijn deze tapes niet te onderscheiden van kwalitatief hoogwaardige tapes, maar de slechtere kwaliteit veroorzaakt wel veel huidproblemen.

Omdat sommige tapeconstructies er inderdaad bedrieglijk eenvoudig uitzien, wordt er de laatste jaren steeds meer ‘wild geplakt’ door particulieren zonder voldoende anatomische kennis, met alle gevolgen van dien.

Er zijn bepaalde indicaties die zich uitstekend lenen voor huis-tuin-en-keuken toepassingen, zoals de tapes bij menstruatiepijn, een tape voor blauwe plekken, een methode voor bijholteontstekingen. Maar ook dan moet eerst de juiste toepassingswijze worden geleerd.

Overigens bestaan er wel relatieve contra indicaties zoals: trombose, een beschadigde huid en huidziektes bijvoorbeeld.