Technieken

Lymf tapen
Wanneer?
In alle omstandigheden waar sprake is van ophoping van (lymfe)vocht. Bij een gezond werkend lymfestelsel is dan te denken aan de behandeling van bloeduitstortingen of het lokale oedeem na een trauma of een operatie.
Oedeem wat ontstaat bij een aangeboren (primair lymfoedeem) of verworven (secundair lymfoedeem) afwijking aan het lymfestelsel is eveneens een indicatie voor lymftaping. In deze gevallen hoort de behandeling thuis bij een gespecialiseerd oedeemtherapeut.
Kenmerken lymf tapen
De smalle stroken tape worden vanuit de lymfe afvoergebied naar het aangedane gebied gelegd, waarbij de stroken tape het anatomische verloop van de lymfevaten kruisen. De huid wordt op rek gebracht, de tape wordt aangelegd zonder aanvullende rek maar met behoud van de voorspanning.

Ligamentair tapen
Wanneer?
Deze techniek wordt toegepast bij gewrichtsproblemen, bijvoorbeeld na een ongeval, maar ook bij arthrose. Door de elasticiteit van de tape blijft een normaal bewegingspatroon mogelijk en zal het weefsel sneller herstellen, waardoor het revalidatieproces bekort kan worden.
Kenmerken ligamentair tapen
De tape wordt met maximale rek in de lengterichting van de gewrichtsband gelegd.

Myo-fasciaal (musculair) tapen
Wanneer?
Om een spier te activeren (toniseren) of juist te ontspannen (detoniseren). De cliënt zal na het aanbrengen direct het effect ervaren. Als wordt gemeten met Myofeedback apparatuur, zijn de effecten van een spiertape op een pathologisch weefsel binnen tienden van seconden waar te nemen. Op gezond spierweefsel daarentegen is dit effect niet significant.
Kenmerken musculair tapen
De tape wordt over de lengterichting van de spier gelegd, terwijl de huid maximaal op rek is gebracht. De tape wordt aangelegd zonder aanvullende rek, maar met behoud van de voorspanning.

Segmentaal tapen
Wanneer?
Segmentaal tapen is verwant aan bindweefselmassage. Door de neurologische relatie tussen bepaalde huidgebieden en interne organen, kan er invloed worden uitgeoefend op deze organen met een tape over de huid. Segmentaal tapen kan bijvoorbeeld worden toegepast bij menstruatie problemen of bij COPD.
Kenmerken segmentaal tapen
De tape wordt zonder aanvullende rek op het te behandelen huidgebied gelegd.

Specifieke tapes
Wanneer?
Anders dan bij de voorgaande beschrijvingen, wordt hier een verzameling van meerdere technieken bedoeld, bijvoorbeeld om houdingscorrecties en/of gewrichtsposities te beïnvloeden.
Mogelijkheden
Ruimte beïnvloeding bij pijnpunten, eindstand beïnvloeding, houdingscorrecties, correctie van gewrichtspositie, correctie van bewegingsrichting en positie beïnvloeding van de fascie.

Jiggletechniek
Met de jiggletechniek wordt een fascietechniek bedoeld waarbij de tape vibrerend wordt aangelegd. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld de stand van een gewricht te corrigeren of de bewegingsrichting in het gewricht te beïnvloeden. Het is een techniek die een grote vaardigheid van de uitvoerende vereist.
Deze techniek wordt soms abusievelijk de jingletechniek genoemd (jiggle = schudden/schommelen, jingle = rinkelen/rijmelen).

Cross tapen
Crosstaping is ontwikkeld in Korea en wordt uitgevoerd met een ander materiaal. Het wordt toegepast bij de behandeling van lokale pijnpunten en triggerpoints. Soms worden crosstapes gebruikt om acupunctuurpunten te behandelen.
Het rastertje van een crosstape lijkt op de tapevorm die gebruikt wordt voor lokale lymf problemen, maar is geen vervanging voor een gekruiste lymftape.
Kenmerken Crosstapes
Een rastertje van niet elastisch materiaal met een hypo-allergene lijmlaag, zonder toevoeging van medicinale stoffen.