Werking van Medical Taping

Bij Medical Taping wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door spieren en gewrichten in gerekte positie te brengen, de tape wordt vervolgens zonder rek op de huid neergelegd. Bij terugkeer naar de uitgangspositie, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Er ontstaat zo wat meer ruimte in de oppervlakkige huid.

Juist in de bovenste laag van de huid zijn tal van structuren te vinden, zoals haarvaatjes van de bloedcirculatie, de kleine beginvaatjes van het lymfestelsel en een variëteit aan verschillende zenuwuiteinden. Ieder zenuwuiteinde geeft een eigen prikkel door, waardoor de mens bijvoorbeeld temperatuur of druk kan voelen. Maar er zijn ook zenuwuiteinden die reflexen in gang kunnen zetten. Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen al die structuren worden beïnvloed, zodat er diverse effecten bereikt kunnen worden. Eén van de belangrijkste effecten is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering.

Als weefsel beschadigd raakt door bijvoorbeeld overbelasting of een ongeluk, ontstaat op de plaats van de schade een steriele ontstekingsreactie. Die ontstekingsreactie veroorzaakt een lokale zwelling, waardoor de druk op de plaats van het letsel toeneemt. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfe afvoer belemmerd, zodat de afvalstoffen niet meer goed afgevoerd kunnen worden. De afvalstoffen zorgen voor een prikkeling van de pijnzenuwen, waardoor de mens pijn ervaart.

De liftende werking van de tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnzenuwen neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer natuurlijk bewegingspatroon mogelijk, wat bevorderend is voor weefselherstel.

De bekende stugge sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer beperkt worden. De afname van circulatie heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien bewegingsbeperkingen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel.

Binnen het Medical Taping Concept wordt het natuurlijke bewegingspatroon ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

Anders gezegd, de tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.