Gewrichtstherapie Modules Heup & Bekkengordel + Wervelkolom & Thorax

Met name de rol die het bekken speelt bij zowel heupbewegingen als bewegingen in de lumbale wervelkolom, maken dit cluster tot een logische eenheid. Zoals in elk cluster, is er in beide modules veel aandacht voor specifieke gewrichtsonderzoeken, waarbij alle behandelaspecten aan de orde komen. Er worden diverse pijn dempende en mobiliserende technieken geleerd.
Na 2 dagen cursus volgt een pauze van een paar weken om ervaring op te doen. Vragen en ervaringen uit de praktijk worden besproken in de volgende 2 dagen cursus.

Module Heup & Bekkengordel

Omdat de functie van het heupgewricht en de gewrichten van de bekkengordel sterk samenhangen, is voor deze combinatie gekozen. In de module Heup & Bekkengordel wordt uitgebreid ingegaan op bewegingsproblemen die hun oorzaak hebben in deze gewrichten.

Een kleine greep uit de onderwerpen die aan de orde komen:

 • waarom liesblessures van voetballers vaak te maken hebben met een gewrichtsprobleem in de heup en hoe dit behandeld kan worden;
 • hoe een blokkade van de bekkengewrichten vastgesteld en behandeld kan worden;
 • wat het verschil is tussen een geblokkeerd SI-gewricht en een bekkenverwringing;
 • waarom bekkengewrichten de oorzaak kunnen zijn van lage rugklachten en hoe dit behandeld kan worden;
 • anatomische en functionele beenlengteverschillen en hoe het verschil tussen deze beide kan worden vastgesteld, met uitleg en mogelijkheden om dit te behandelen.

Module Wervelkolom  & Thorax

Zoals in elke module, is er veel aandacht voor specifieke gewrichtsonderzoeken, waarbij alle behandelaspecten aan de orde komen. En ook binnen deze module worden diverse pijn dempende en mobiliserende technieken geleerd, specifiek voor Wervelkolom en Thorax.
Toch wijkt deze module qua opzet iets af van de andere 5 modules.

Om de wervelkolom veilig, verantwoord en effectief te kunnen behandelen, is er in de allereerste plaats kennis nodig van diverse pathologie die zijn oorsprong kan hebben in de wervelkolom. Naast die kennis, moeten de cursisten ook beschikken over de vaardigheden om deze pathologie op te sporen en vast te kunnen stellen.
Hierbij moet vooral gedacht worden aan grotere, of juist kleinere, hernia’s. Het spreekt voor zich, dat juist in die omstandigheden uiterst voorzichtig en terughoudend gewerkt moet worden en de cliënt op een juiste manier moet worden doorgestuurd.

Binnen deze module is er daarom veel aandacht voor de opbouw van wervelkolom en zenuwstelsel. Er wordt uitgebreid ingegaan op de manier waarop bepaalde huidgebieden een relatie hebben met een bepaald wervelniveau.

Er is aandacht voor het testen van reflexen en waarom de informatie van de reflextesten relevant is voor de juiste behandeling.

Het begrip ‘Kenspieren’ wordt besproken en de vaardigheid om deze ‘kenspieren’ te testen wordt geoefend.

Natuurlijk is er ook voldoende tijd om de huidtesten en de reflextesten te oefenen, zodat de cursist alle vaardigheden beheerst.

De cursist leert een onderscheid maken tussen pathologie die wel, of die juist niet, met SijmovesâGewrichtstherapie behandeld kan worden.
De pijn dempende mogelijkheden zijn binnen deze module erg relevant, maar ook zeker de mobiliserende technieken als het probleem van de cliënt zich daarvoor leent.

Ook binnen deze module worden alle vaardigheden uitgebreid geoefend, met elkaar en op elkaar. Nog meer dan in andere modules toch al gebruikelijk is, wordt hierbij extra veel aandacht besteed aan het welzijn van de oefenpartner.

De methode is direct toepasbaar in de eigen praktijk, veilig, pijnvrij en effectief!

Eerste cursusdag van een module

 • Anatomie en kennis van de gewrichten;
 • Veel testmogelijkheden van o.a. ligamenten;
 • Specifiek gewrichtsonderzoek;
 • Interpretatie van alle onderzoeksgegevens;
 • Bewegingsleer intra-articulaire bewegingen;
 • Indicaties en contra-indicaties voor Sijmoves®.
Tweede cursusdag van een module
 • Korte herhaling belangrijke punten dag 1;
 • Behandeling bij pijnlijke bewegingsbeperking;
 • Sijmoves a-specifiek, mobiliserende handgrepen;
 • Sijmoves specifiek, mobiliserende handgrepen;
 • Pijndemping door tracties en translaties.
 • Overige informatie

Accreditaties:
NGS 12 punten per module, dus 24 punten totaal
KTNO onder K10110(module Heup en Bekkengordel), Module Wervelkolom&Thorax wordt aangevraagd zodra deze gepland is.

Cursusduur: 2 x 2 dagen
Cursustijden: aanvang 09:00 einde tussen 16.00 en 17.00 uur
Inclusief: koffie/thee en een lunch, cursusboek, Sijmoves certificaat en materiaal; (N.B. Stars massage verzorgt geen lunch)
Voorwaarde: kennis op het niveau van sportmassage/vergelijkbaar of hoger;
Toetsing: Er wordt geen toets afgenomen
Kosten: € 585,-netto  (N.B. Stars Massageschool berekent hierover 21 % BTW) 

Heeft u de module Heup & Bekkengordel  (of een andere module) al gevolgd, en wilt u alleen de Wervelkolom & Thorax module volgen of alleen de module Heup & Bekkengordel  kunt u dit aangeven bij opmerkingen.
De kosten van een losse module zijn €325.

Advies:
Draag kleding en schoeisel die snel aan- en uit te trekken zijn, neem een badlaken mee en een flacon desinfectans om tussendoor uw handen te reinigen.

Hieronder kunt u zich inschrijven, maar dat kan natuurlijk ook bij de organisatoren, Lopharm in EmmenOpleidingsinstituut  Libosan in Houten, Stars Massageschool in Almelo, Meersport in Capelle a/d IJssel.

De eerst genoemde data betreft de module  Heup & Bekkengordel de als tweede genoemde betreft de module Wervelkolom & Thorax.

Cursusdata
Datum Plaats Organisator Aanmelden
Heup 6-7 sept. 2019 + Wervelkolom okt. 2019 Capelle aan de IJssel Meersport inschrijven
Heup 13-14 dec.2019 Ede Libosan inschrijven
data volgen Almelo Stars Massage inschrijven