In 2001 heeft Josya de opleiding Manuele Lymf Drainage gevolgd en zich gespecialiseerd tot oedeemtherapeut. Manuele Lymf Drainage, of kortweg MLD, is een soort massagetechniek waarbij specifiek het lymfestelsel wordt behandeld.
MLD wordt toegepast bij primair en secundair lymfoedeem. Secundair lymfoedeem is in Nederland vooral bekend als gevolg van borstkankeroperaties. Bij deze ingreep wordt vaak een deel van de lymfklieren in het okselgebied weggenomen, waardoor er een verminderde afvoer kan ontstaan. Het gevolg kan zijn dat lymfe zich ophoopt in de arm, de hand of in het borstgebied. Het gebied waar de lymfe zich ophoopt neemt daardoor in omvang toe.
De lymfophoping die kan ontstaan, neemt vaak geleidelijk aan toe. Elke dag maakt het lichaam lymfevocht aan, het is onderdeel van de circulatie. Als er elke dag wat meer lymfevocht wordt aangemaakt dan er kan worden afgevoerd, wordt het probleem dus sluipenderwijs erger.
Aanvankelijk zijn er meestal geen klachten, maar tegen de tijd dat de arm of de hand moe, zwaar en vervelend begint te voelen, is er al een behoorlijke vochtophoping ontstaan. Als deze vochtophoping niet adequaat wordt behandeld, zullen de klachten toenemen tot een punt waar de schade aan het weefsel onherstelbaar is. De arm wordt pijnlijk en hinderlijk bij elke beweging, waardoor het dagelijks leven ernstig kan worden belemmerd.
In het geval van borstkanker staat in het behandelprotocol van het ziekenhuis dat hier op moet worden gelet en borstkankerpatiënten krijgen daar ook altijd voorlichting over.
Maar bij elke andere ingreep waar lymfklieren worden verwijderd kan dezelfde situatie zich voordoen. Bij kanker in de buikregio wordt vaak een deel van de liesklieren verwijderd, waardoor er dus een lymfoedeem in het been kan ontstaan. In deze situaties staat het helaas niet in het behandelprotocol, en deze patiënten worden vaak niet voorgelicht over het risico op lymfoedeem. Het probleem is echter overeenkomend en de noodzakelijke behandeling ook.
Primair lymfoedeem wordt in Nederland nog veel slechter herkend en erkend dan secundair lymfoedeem. Bij primair lymfoedeem is er een aangeboren afwijking van het lymfestelsel, waardoor lymfevocht onvoldoende wordt afgevoerd en dus gaat ophopen in het weefsel. Meestal wordt dit probleem het eerst merkbaar in één of beide benen.
Als u het vermoeden heeft dat iets dergelijks bij u zou kunnen spelen, kunt u een kleine test uitvoeren. Probeer een huidplooitje op te pakken op uw voetrug. Probeer vervolgens een huidplooitje op te pakken ter hoogte van het eerste teenkootje van de tweede of derde teen. Als het huidplooitje op de teen duidelijk dikker is (of zelfs niet op te pakken) dan het huidplooitje op de voetrug, is dat reden om een consult aan te vragen bij een fysiotherapeut met oedeemspecialisatie of bij een huidtherapeut. Zij kunnen u adviseren en begeleiden.