Medical Taping Concept

Een uiterst elegante en effectieve behandelmethode.
Josya Sijmonsma hoorde in Europa bij de eerste groep therapeuten die het Medical Taping Concept in de praktijk ging toepassen. Het is een behandelmethode die gebruik maakt van een elastisch tape materiaal wat met verschillende technieken kan worden aangelegd.

Omdat er verschillende technieken gebruikt worden, kunnen diverse structuren, weefsels en reflexen met de tape worden beïnvloed. Al die technieken kunnen met elkaar worden gecombineerd, zodat er een erg breed toepassingsgebied is. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Met myo-fasciale technieken kunnen spieren worden geactiveerd of juist ontspannen;
  • Met ligamenttechnieken kunnen gewrichten worden ondersteund en gestabiliseerd;
  • Met lymfetapes kunnen zwellingen en bloeduitstortingen worden behandeld;
  • Met fascietechnieken kunnen houdingscorrecties worden uitgevoerd;
  • Met segmentale technieken kunnen zelfs diepere organen worden beïnvloed.

Het aantal klachten dat met Medical Taping effectief kan worden behandeld, is daarom legio. Te denken valt aan spierklachten door overbelasting, instabiliteit (bijvoorbeeld door een verstuiking), zwellingen (bijvoorbeeld door een slijmbeursontsteking), houdingscorrecties (bijvoorbeeld bij platvoeten) en de tapemethode waarmee hooikoorts kan worden beïnvloed is ondertussen bijna beroemd geworden.
Een uitgebreide lijst van indicaties vind u hier: indicaties.

Meestal zal een combinatie van tapes en technieken worden gebruikt, omdat er vaak meerdere structuren deel uitmaken van een bewegingsklacht.

Dat kan worden verduidelijkt door een verstuikte enkel als voorbeeld te nemen. Na de verstuiking zal de enkel dik worden, er moet dus een lymfetape worden gebruikt. De verstuiking heeft schade veroorzaakt aan de gewrichtsbanden, deze banden kunnen worden gestabiliseerd met een ligamenttape. Behalve schade aan de gewrichtsbanden, is er bij het ongeluk vaak ook schade aan spierweefsel ontstaan waarvoor spiertechnieken kunnen worden gebruikt. Soms is de enkelverstuiking mede veroorzaakt door een standsafwijking in de voet, waarvoor corrigerende tapes ingezet kunnen worden. Al deze tapetechnieken kunnen binnen één behandeling met elkaar worden gecombineerd, waardoor alle betrokken structuren gelijktijdig behandeld kunnen worden. Het weefsel zal daardoor ook veel sneller herstellen, namelijk in ongeveer de helft van de tijd die er normaal gesproken voor nodig zou zijn geweest.

Om in de woorden van Josya te blijven: “Medical Taping is een uiterst elegante en effectieve behandelmethode.”